Wrestling kom til Danmark før du tror

“Den i Udlandet populære Kraft-Sport Catch as Catch can er blevet lanceret herhjemme. Det gik haardt til.” De havde ordet i deres magt, dem der redigerede de populære ugerevyer i det herrens år 1939. I tiden før TV-Avisen var det Dansk Uge Revys film, der gav mulighed for at få nyheder i levende billeder. Og sikke billeder det var; muskuløse mænd, der med dramatiske kast og greb underholdt i en sportshal i København. Det var, så vidt vides, dagen, hvor wrestling kom til Danmark!

Klik her for at se klippet.

 

Wrestling første gang i Danmark - Bodyslam!

Bodyslam!

På BODYSLAM-kontoret er vi først og fremmest wrestling-fans, og derfor føler vi os nødsaget til at dele små perler som dette med jer. DR’s Bonanza-service, hvor de graver mere eller mindre obskure, gamle klip ud fra deres enorme bibliotek, har mange mærkelig indslag. Men stumfilmsoptagelser fra omkring år 1939 af wrestling er alligevel mere end man kunne forvente!

Historiske optagelser

Indslaget fra 1939, som varer lige under fire minutter, er uden lyd. Billedkvaliteten er til gengæld imponerende skarp her næsten 80 år senere. Allerede dengang foregik wrestling i en ring med tre reb i stedet for boksnings fire. Det var kamp mellem to mænd, som bar trunks og speciallavede støvler. Den eneste tydelige forskel i setuppet er, at dommeren har jakkesæt på, frem for de mere velkendte stribede t-shirts der ses nu til dags.

Wrestling første gang i Danmark - Short arm scissors

Short arm scissors

Kampstilen i videoerne er teknisk og minder mest om en forgænger for den britiske stil, som man kender det fra den legendariske World of Sport-periode. Det er tættere på amatørbrydning end den wrestling vi kender i dag. Vi ser dog, at der allerede dengang var variationer på teknikker som dropkicks, headscissors og sågar noget der minder om en stretch muffler. Der bliver også skruet op for farten med helt skødesløs løb i rebene et par gange!

 

Det bliver ikke meget mere nørdet, men vi er sikre på at mange af jer der læser dette, er helt enige i, at det er virkelig specielt at have optagelser, der er så gamle. Der findes optagelser af kampe fra 1913 og 1920, som eksperter fortsat diskuterer om hvorvidt er pro wrestling eller ej. At vi i Danmark har så velbevarede kvalitetsoptagelser fra omtrent samme periode, er meget imponerende, taget i betragtning at wrestling ikke har haft nær så høj folkelig popularitet som i USA, Mexico, Japan eller Storbritannien. Det siger meget om den indsats, der er gjort for at konservere hertillands. Om det faktisk er optagelser af wrestling første gang i Danmark er svært at vide uden kontekst. DR kan ikke komme en dato nærmere end et angivet årstal, så det er svært at undersøge nærmere.

Wrestling første gang i Danmark - Headscissors

Headstand headscissors

Kender du catch’erne?

Hvem det er der wrestler på optagelserne, melder historien heller intet om – men måske ved du det? Måske var din bedstefar til stede da der var wrestling første gang i Danmark? Vi hører meget gerne fra jer, hvis I har viden om eller forslag til hvem, man evt. kunne spørge.

Det er en stor ting for dansk wrestling-historie (og danske wrestling-fans) at have så sjældne optagelser, der strækker sig så langt tilbage, og DR skal fortjener stor ros, for at have gjort det offentligt tilgængeligt. Og hvem ved: Måske dukker der mere op fra samme skuffe en dag?

 

Wrestling billetter - Aalborg 2018

Aalborg 13. januar 2018

Wrestling billetter - København 2018

København 17. februar 2018